© 2003-2018 АТ «Укрексімбанк»

02 травня 2018
У столиці вивчали досвід Укрексімбанку з імплементації кредитних ліній з енергоефективності та відновлюваної енергетики

Практика державного банку з фінансування «зелених» інвестицій високо оцінюється на міжнародному рівні

Яким чином збільшити обсяги «зелених» інвестицій та що сьогодні заважає розвитку сталої енергетики? Ці питання стали головними темами дискусій на конференції «Фінансування енергоефективності та відновлюваної енергетики в Україні: Дослідження досвіду Укрексімбанку», яка під егідою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) відбулася в Києві. У форумі взяли участь представники профільних міністерств, Держагентства з енергоефективності та енергозбереження, українських фінансових установ, Світового банку, ЄБРР, інших міжнародних фінансових організацій, українських та іноземних компаній.

Важливу роль у доступі до «зеленого» фінансування можуть відігравати комерційні банки, однак за поточних ринкових умов в Україні їх участь залишається обмеженою. Як правило, вони мають окремі кредитні лінії фінансування екологічних проектів за підтримки міжнародних фінансових установ, і лише незначна їх кількість продовжує працювати за цим напрямом після завершення проекту. Натомість Укрексімбанк, який є найбільшою фінансовою установою за обсягами залучення коштів кредитних ліній для фінансування сталої енергетики за підтримки міжнародних фінансових організацій у регіоні Східного партнерства ОЕСР, здійснює таку діяльність на постійній основі.

Фінансування надається Укрексімбанком у сектори, які генерують додану вартість у різних галузях економіки всіх регіонів України, – харчовій промисловості, сільському господарстві, індустрії будівельних матеріалів, енергетиці, машинобудуванні, текстильній промисловості тощо.

Досвід Укрексімбанку з імплементації кредитних ліній для фінансування сталого розвитку розглядався на форумі в тому числі як відправна точка для обговорення широкого кола питань політики, нормативно-правового регулювання та економічного ефекту проектів «зеленого» кредитування.

«Протягом десятиліття ми фінансуємо проекти промислової енергоефективності та відновлюваної енергетики, – зазначив член Правління АТ «Укрексімбанк» Олександр Щур. – Завдяки співпраці зі Світовим банком, ЄБРР, Європейським інвестиційним банком тощо ми впровадили стандартизований кредитний «зелений» продукт у продуктовій лінійці банку, і цей істотний напрям бізнесу перебуває серед пріоритетів банку. Він доступний не лише нашим клієнтам-підприємствам, але й партнерам серед українських комерційних банків. І хоча Укрексімбанком протягом останніх років залучено в економіку України понад 500 млн. дол. США довгострокових ресурсів міжнародних фінансових організацій, які спрямовано на фінансування понад 300 субпроектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики, ми вважаємо такі показники надто скромними як для потенціалу нашої країни», – сказав О.Щур під час конференції.

Публічне акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України» – універсальна фінансова установа, 100% статутного капіталу якої належать державі. Незмінно входить до групи найбільших банків України, обслуговує значну кількість українських підприємств-експортерів приватної та державної форм власності, має найрозгалуженішу в країні мережу банків-кореспондентів, успішно співпрацює з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Міжнародною фінансовою корпорацією, іншими провідними міжнародними фінансовими організаціями, іноземними банками та фінансово-кредитними інститутами.